Nízký příjem vlákniny je problémem, který trápí většinu populace, a přitom existují jednoduché způsoby, jak jej zvýšit, aniž byste museli drasticky měnit svůj jídelníček. Karbanátky jsou ideální příležitostí, jak vepřové maso obohatit o levné a nutričně bohaté přísady, jako jsou obiloviny nebo zelenina. Nejen že jejich chuť zůstane zachována, ale získáte i zdravější a šťavnatější variantu klasického pokrmu. 

 

5 rad pro dokonalou chuť

1. Nepodceňujte hydrataci: Suché karbanátky jsou pohromou, které lze předejít snadno – přidejte do směsi nasáklou strouhanku, ovesné vločky nebo vařené obiloviny. Šťavnatost zajistí i nastrouhaná zelenina, například cuketa nebo mrkev.

2. Maso není všechno: Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, že méně je někdy více – smíchání masa s rostlinnými přísadami nejen šetří náklady, ale zajišťuje také lepší strukturu a chuť.

3. Vychlaďte směs: Než začnete tvarovat karbanátky, dejte směs na půl hodiny do lednice. Lépe se s ní pracuje a karbanátky budou pevnější.

4. Nešetřete kořením: Majoránka, česnek, kmín nebo tymián jsou základem. Pro jemnou změnu chuti můžete přidat špetku mleté papriky nebo muškátového oříšku.

5. Správná teplota: Karbanátky je třeba smažit na středním plameni. Příliš vysoká teplota je spálí zvenčí a uvnitř zůstanou syrové, příliš nízká teplota je vysuší.

Recepty na karbanátky 5x jinak

1. Karbanátky s quinoou a cuketou

Budete potřebovat: mleté vepřové maso (500 g), quinoa (100 g), cuketa (1 větší), vejce (1 ks), česnek (2 stroužky), majoránka, sůl, pepř, olivový olej.


Postup: Quinou nejprve propláchněte a uvařte doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte ji a po deseti minutách pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu. V míse smíchejte mleté maso, quinou, cuketu, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Směs dejte na půl hodiny do lednice. Ze směsi poté vytvarujte karbanátky a osmažte je na olivovém oleji dozlatova, případně je pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 25 minut.

2. Karbanátky s ovesnými vločkami a mrkví

Budete potřebovat: mleté vepřové maso (500 g), jemné ovesné vločky (100 g), mrkev (2 střední), vejce (1 ks), muškátový oříšek, sůl, pepř, strouhanka, olivový olej.


Postup: Ovesné vločky zalijte horkou vodou a nechte je 10 minut nasáknout. Mezitím nastrouhejte mrkev najemno. V míse smíchejte mleté maso, vločky, mrkev, vejce, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Tvarujte karbanátky, které můžete osmažit na pánvi nebo upéct v troubě na 180 °C do zlatova.

3. Karbanátky s jáhlami a petrželkou

Budete potřebovat: mleté vepřové maso (500 g), jáhly (100 g), čerstvá petrželka (hrst), vejce (1 ks), strouhanka, sůl, pepř, máslo.


Postup: Jáhly důkladně propláchněte a uvařte doměkka, poté je nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, jáhly, nasekanou petrželku, vejce, sůl a pepř. Přidejte strouhanku, pokud směs potřebuje zpevnit. Tvarujte karbanátky a pečte je v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, nebo je smažte na pánvi s trochou másla.

4. Karbanátky s červenou čočkou a sušenými rajčaty

Budete potřebovat: mleté vepřové maso (500 g), červená čočka (100 g), sušená rajčata (5 ks), vejce (1 ks), česnek (1 stroužek), tymián, sůl, pepř, olivový olej.


Postup: Červenou čočku uvařte do měkka, slijte ji a nechte vychladnout. Sušená rajčata nasekejte na drobné kousky. V míse smíchejte maso, čočku, rajčata, vejce, prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Ze směsi vytvořte karbanátky a smažte je na olivovém oleji nebo pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut.

5. Karbanátky se špenátem a pohankou

Budete potřebovat: mleté vepřové maso (500 g), pohanka (100 g), čerstvý nebo mražený špenát (100 g), vejce (1 ks), česnek (1 stroužek), sůl, pepř, olivový olej.


Postup: Pohanku uvařte doměkka a nechte ji vychladnout. Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho a vymačkejte přebytečnou vodu, čerstvý špenát spařte a nasekejte. V míse smíchejte maso, pohanku, špenát, vejce, česnek, sůl a pepř. Vytvarujte karbanátky, které upečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, nebo osmažte na pánvi.