William Kim většinou nashromáždí poměrně velké množství ingrediencí. A opravdu se toho nebojí. Někdy je jich až k dvaceti. Nejrůznější druhy zeleniny, kuřecí prsa, tofu, obiloviny, fazole, čočku, i mnoho dalších potravin nadrobno nakrájí či rozdrtí, osmaží bez soli či koření a smíchá v obří míse, která by se s trochou nadsázky mohla nazvat mega psí miskou. Na první pohled tato hmota vypadá jako bramborový salát, který potom Kim jí po porcích celý den. Jeho recept se ale ujal – zhlédlo jej už přes 6 milionů lidí.
Paradoxem je, že Kim se takto stravuje už několik let. A následují ho i další lidé. Dokonce zástupy lidí. Když se ale na video podíváte, spíše než granule v našem slova smyslu, pokrm vypadá jako šlichta či pomeje.
Proč se lidské granule ujaly?
Jeho sledující „lidské granule“ milují. Nejvíce oceňují jednoduchou přípravu jídla, protože mohou připravit najednou velký objem jídla a ubydou jim tak starosti s tím, co každý den vařit. Jídlo má také slušnou výživovou hodnotu – směs zeleniny, proteinů, vlákniny a komplexních sacharidů cíleně zvyšuje příjem živin, což je atraktivní zejména pro ty, kdo zeleninu běžně nejedí. A možná za úspěchem „lidských granulí“ stojí i fakt, že rutina lidem odstraňuje stres, takže zejména lidem, kteří nemají čas nebo náladu na plánování jídelníčku, přináší jasný režim.
Ale má to háček!
Že se to jeví až příliš růžové? Tak odborníci vás vyvedou z této představy. A ani není potřeba odborníků. Je jasné, že to, že jíte denně totéž, dokonce několikrát a dlouhodobě, má svá úskalí. Ona totiž tato nudná rutina se po čase může projevit averzí k jídlu nebo psychickou únavou. To určitě znáte, kdysi byla hrozně „in“ tukužroutská polévka, kterou jste jedli několik dní. Upřímně, na konci druhého dne jsme ji už nemohli ani vidět.
Druhým, a daleko vážnějším rizikem, je pak hrozba nutričních deficitů, kterou potvrzují i studie. V dlouhodobé konzumaci stále stejné stravy se projeví absence různých olejů, zdravých tuků, koření, ovoce, mléčných výrobků, ořechů a mnoha dalších látek, které jsou pro rovnováhu v těle prospěšné.
A pak je tu i risk, který souvisí s nudnou rutinou – neustálá konzumace stejného jídla, které se nám musí přejíst, má za následek hrozbu, že jídlo se stane pouze „palivem“, ne prostředkem potěšení či třeba sociální interakci.
Poslední, co je třeba zmínit, je pak i fakt, že jídlo připravené v tak velkém množství je potřeba někde uchovat, ideálně v lednici. Jak ale víme z výzkumů, velké dávky dlouho skladované v lednici mohou představovat riziko, pokud jsou uchovány déle než čtyři dny.
„Pestrá strava je velmi důležitá nejen pro naše zdraví, ale i psychickou pohodu. Jíme přece všemi smysly, nejen chutí. I proto je nezbytné střídat nejrůznější potraviny, vychutnávat si koření a různé druhy oleje pro chuť i výživové spektrum. Omezovat se se výhradně na jeden typ jídla není dobré, jídlo má být radost a ne způsob, jak přežít,“ říká pro Svět potravin nutriční poradkyně Martina Křížová.
Na vlastní… jazyk
Jak uvedl NY Post, i lidé z řad odborníků jsou však ve finále překvapeni, když Kimovi tiktokovou směs cohutnají. Jedna z redaktorek tuto směs vyzkoušela bez koření a jen s trochou soli, a byla velmi překvapena, jak moc jí chutnala. Nicméně i ona po několika dnech podlehla chuti na hořčici a jakékoli jiné zpestření „granulí“. Ale mělo to pozitivní efekt: I ona si uvědomila, že jakékoli jiné oblíbené jídlo lze připravit i ve větším množství a ušetřit tak čas.
Takže kdybyste snad o lidských granulích uvažovali, nejdřív si nechte projít hlavou, jak jíte. Tento tiktokový trend je spíše pro lidi, kteří jedí chaoticky, může prospět i těm, kdo mají problém jíst zeleninu, či těm toužícím po jednoduché stravě. Ani tak byste ale neměli zůstávat u jediné receptury. Měňte přinejmenším druhy zeleniny, bílkovin, koření, oleje i ovoce. Dejte granulím svou tvář!
Zdroj: Autorský text, New York Post