Mentolová čokoláda je vskutku pro opravdové fajnšmekry – stejně jako například kombinace s chilli nebo slaným karamelem.  Symbióza hořkosti se štiplavými tóny máty výrobek vybavila obrovskou svěžestí a rafinovaností zároveň.  Ať už ji ale máte rádi nebo ne, pravdou je, že mentolová čokoláda byla ve své době opravdovým průkopníkem nových chutí, které šly proti zažitým stereotypům.

Historie mentolové čokolády sahá do roku 1962. Britská společnost Rowntree’s v tomto roce představila světu ikonické čokoládové plátky After Eight. Už v té době jejich popularita rychle rostla. V roce 1988 převzala výrobu After Eight společnost Nestlé, která ostatně pokračuje v jejich produkci dodnes.

 

Když ji miluješ…

Přestože přesné statistiky o oblíbenosti mentolové čokolády chybí, její dlouhodobá přítomnost na trhu a neustálé inovace v této oblasti svědčí o trvalém zájmu spotřebitelů. Ať už patříte mezi její nadšené příznivce, nebo se řadíte k těm, kteří dávají přednost jiným příchutím, nelze popřít, že mentolová čokoláda si vydobyla své pevné místo v historii cukrovinek.

A nejde jen o samotné tabulky čokolády. Tuhle lahůdku si můžete dopřát v nejrůznějších podobách – jako bonbony, pralinky, dorty nebo třeba horkou čokoládu s mátovou příchutí.

 

Ty domácí…

Pokud si chcete tuto ikonickou pochoutku připravit sami, není nic jednoduššího. Nejprve si ve vodní lázni pomalu rozehřejte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa – čím vyšší procento, tím intenzivnější chuť. Jakmile se čokoláda rozpustí do hladké konzistence, přidejte několik kapek peprmintového extraktu nebo esenciálního oleje z máty peprné. Jemně promíchejte, aby se aroma rovnoměrně rozprostřelo. Poté nalijte směs do formy na čokoládu nebo ji rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout při pokojové teplotě. Pro luxusnější verzi můžete přidat drcené kousky kakaových bobů nebo jemně nasekané lístky máty. Po ztuhnutí nalámejte na kousky a užívejte si tento domácí gurmánský zážitek.