První recepty na datlový chléb se objevují ve Spojených státech už ve 30. letech minulého století. Datle, dovážené tehdy z Blízkého východu, se staly novou exotickou surovinou v amerických kuchyních a hospodyňky je brzy spojily s vlašskými ořechy. Výsledkem byl sladký, hutný, ale přitom vláčný chléb, který se rychle zabydlel na snídaňových i svátečních stolech.

Obliba na obou stranách Atlantiku

Zatímco Američané si tento chléb rádi dávají lehce opečený s máslem k snídani, Britové si podobné recepty oblíbili při odpoledním čaji. V obou případech jde o tzv. „quick bread“, který se připravuje bez droždí, pouze s jedlou sodou nebo práškem do pečiva. I proto si získal popularitu – byl jednoduchý, rychlý a spolehlivý.

Nutriční profil: sladkost, která není prázdná

Datle nejsou jen zdrojem přírodní sladkosti, ale i vlákniny, draslíku, hořčíku a polyfenolů. Ořechy zase doplňují zdravé tuky, bílkoviny a minerální látky. Samozřejmě, chléb není nízkokalorický, ale jeho složení má k obyčejnému bílému pečivu s marmeládou daleko. Díky kombinaci pomalých i rychlých sacharidů zasytí na delší dobu a nabízí i benefity pro srdce a nervovou soustavu.

Jak chutná a s čím ho podávat

Chléb je hutný, ale vláčný. Datle dodávají karamelový tón, ořechy křupavý kontrast a lehkou nahořklost, která sladkost vyvažuje. Nejlépe chutná s čerstvým máslem, smetanovým sýrem nebo hustým jogurtem. Odvážnější kombinace zahrnuje i plátek zralého čedaru – spojení sladkého a slaného totiž funguje dokonale. Na stole se dobře snoubí s kávou, černým čajem a dokonce i se sklenkou sherry.

Recept na datlový chléb s ořechy

Ingredience:

  • 200 g sušených datlí

  • 100 g vlašských ořechů

  • 250 g polohrubé mouky

  • 100 g třtinového cukru

  • 60 g másla

  • 1 vejce

  • 1 lžička jedlé sody

  • špetka soli

  • 200 ml horké vody

Postup:
Nasekané datle zalijte horkou vodou se sodou a nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, mouku, sůl, poté datlovou směs a nasekané ořechy. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 50 minut při 180 °C, dokud špejle nevyjde čistá. Nechte vychladnout a krájejte na plátky.