„Nejsme žádní snobové, kteří by utráceli tisíce za luxusní suroviny jen proto, aby se blýskli. Naopak, vaříme normálně, z dostupných věcí, ale s citem pro kvalitu,“ přiznává Forejt. Na otázku, co nikdy nechybí v jeho lednici, odpovídá bez zaváhání: „Jogurty, vejce, zelenina, sýry, máslo, nějaké maso a spousta věcí pro děti. Žádné kaviáry a lanýže.“
„Člověk si musí umět užívat jídlo i jednoduše. To, že jsem v restauraci maximalista, neznamená, že budu doma každý večer servírovat degustační menu o osmi chodech,“ směje se.
Maso? Ano, ale s mírou
Jedním z překvapení, která o sobě odhalil, je jeho přístup k masu. „Nejíme ho každý den. Není potřeba. Když už, tak si ho dáme s rozmyslem. Žádné obrovské steaky pětkrát týdně, spíš kvalita než kvantita.“ Přestože by se dalo očekávat, že šéfkuchař jeho kalibru bude mít lednici napěchovanou prvotřídním hovězím a delikatesami, realita je jiná. „Jím hodně zeleniny, fermentovaných věcí, kysané zelí je základ. A samozřejmě sýry. Sýry miluju,“ přiznává.
Nakupování v rozumných mezích
Forejt také popisuje, že nemá ve zvyku chodit do obchodu denně a bezhlavě házet do košíku, co ho napadne. „Nakupuju jednou týdně. Plánuju, co budeme vařit. Jasně, že někdy něco dokoupím, ale snažím se nemít plnou lednici věcí, které tam pak budou jen tak ležet.“ Tento přístup jde proti stereotypu, že kuchaři musí mít doma vždy po ruce všechny možné ingredience pro improvizaci. „Děláme s tím, co je. A když něco zbude, tak to použijeme. Základ dobré kuchyně je kreativita, ne přeplněná lednička.“
Když se chce rozmazlit, sáhne po klasice. „Občas si uděláme něco dobrého – třeba pečenou kachnu. Ale nebereme to jako něco každodenního. A rozhodně to není tak, že bych každý večer po práci vařil něco komplikovaného. To by mě zabilo,“ říká s úsměvem.
Přestože Forejt působí jako porotce v kulinářských show a v jeho restauraci se scházejí gurmáni z celé republiky, doma se drží zásady, že jídlo má být nejen chutné, ale i jednoduché a upřímné. „Myslím, že na tom je krása vaření. Nejde o to nakupovat nejdražší věci, ale o to, co z nich dokážeš vykouzlit.“