Vogeltanz zaujal porotu komplexností výkonu. Svůj soutěžní drink s názvem Green Peace postavil na harmonii rostlinných a ovocných tónů. Základ tvořil Bulldog London Dry Gin, k němuž přidal cordial Paragon Rue Berry, jasmínový sirup, pyré ze zeleného jablka a také likér z jablka infuzovaný bazalkou, citronovou trávou a hráškem. Nápoj doplnil sodou Thomas Henry a ozdobil jej kompozicí z citronu, růže, jablka, hrášku a zlatého prachu, která podtrhla vizuální eleganci celého koktejlu.
Jak později vysvětlil, šlo o jeho vlastní interpretaci klasického Gin Fizz. Cílem bylo zachovat lehkost a pitelnost původního koktejlu, ale dodat mu současný charakter – svěží zeleň hrášku a lehce citrusový tón citronové trávy. „Chtěl jsem, aby drink působil čistě, přirozeně a přitom překvapil,“ řekl ČTK Vogeltanz, který se barmanství věnuje už více než deset let.
Jeho úspěchy však zdaleka nekončí u letošního vítězství. Už v minulosti na sebe upozornil triumfem ve světovém finále Mattoni Grand Drink, které se v roce 2023 konalo v Karlových Varech a patří k nejvýznamnějším soutěžím nealkoholických koktejlů. Ještě o pět let dříve, na World Cocktail Championship v estonském Tallinnu, získal hned dvě medaile – každou z jiné disciplíny. Takový výkon byl v českém barmanství do té doby ojedinělý.
Letošní evropské mistrovství zorganizovala Italská barmanská asociace AIBES ve spolupráci s Mezinárodní barmanskou asociací IBA, která sdružuje nejlepší barmany světa a určuje standardy v oboru. Česká barmanská asociace označila Vogeltanzovo vítězství za jeden z nejvýznamnějších momentů posledních let. Prezident asociace Aleš Svojanovský ocenil především jeho schopnost spojit precizní techniku s citem pro detail a estetiku.
Soutěžní sezona tím ale není u konce. Už koncem listopadu se v kolumbijské Cartageně uskuteční World Cocktail Championship 2025, kam zamíří další čeští reprezentanti – Patrik Škamla z Becher’s Baru v Karlových Varech, který nastoupí v klasické kategorii, a Tomáš Bielčík, vítěz letošní Czech Flair League, jenž se představí v disciplíně flair bartendingu. Česká barmanská scéna tak bude mít znovu příležitost ukázat, že i z malé země mohou vzejít talenty světového formátu.
