Červené skvrny, odborně nazývané krevní body, vznikají drobným prasknutím kapilár v reprodukčním traktu slepice – buď přímo ve vaječníku při uvolnění žloutku, nebo později ve vejcovodu během snůšky. „Mnoho lidí si myslí, že takové skvrnky znamenají, že vajíčko bylo oplodněné, že je to malé kuřátko. Nebo že to značí jeho závadnost. Nic z toho není pravda,“ uvádí portál Slepičář
Výskyt je častější u mladých nosnic, které se teprve adaptují na pravidelnou snášku. Roli hraje i stresové prostředí, nedostatek minerálních látek v krmné dávce nebo genetické predispozice. Podle chovatelů se podobné vady objevují přibližně u jednoho až tří procent vajec.
Problémy chovatelů?
Vejce prodávaná v maloobchodní síti procházejí povinným prosvěcováním, tzv. ovoskopií, při které se vady tohoto typu spolehlivě odhalí. Běžné tržní sítě taková vejce vyřazují a do regálů se vůbec nedostanou. Spotřebitelé se s nimi proto setkávají hlavně u domácích nebo farmářských vajec, kde se třídění provádí méně přísně.
Zbytečné obavy
Vejce, byť ta s tečkou, jsou bezpečná, pokud nevykazují senzorické vady. Jak připomíná web Eating Well, stačí se smířit s estetickou vadou a vejce lze bez obav zkonzumovat, má-li čirý bílek a nezapáchá. Naopak, opravdovým rizikem je nepříjemný zápach, zakalený bílek nebo jeho neobvyklé zbarvení. Podle portálu Medicine Net právě tyto projevy signalizují bakteriální kontaminaci, a v takovém případě je třeba vejce vyhodit.
Varovný signál
Ačkoli pro spotřebitele není červená skvrna problémem, chovatelé ji vnímají jako určitý ukazatel. Krvavé body mohou poukazovat na stres ve stádě nebo na nevyváženou krmnou dávku. U některých slepic se navíc tyto projevy objevují častěji s vyšším věkem a blížícím se koncem snáškového období, jak opět potvrzuje Slepičář.
Vejce patří k nejkomplexnějším potravinám vůbec. Obsahuje všechny vitaminy kromě céčka, poskytuje lehce stravitelné bílkoviny s ideálním spektrem esenciálních aminokyselin, vitaminy skupiny B včetně B12, vitamin D, A, E a K i řadu minerálních látek. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
připomíná, že z hlediska biologické hodnoty bílkovin se vejce řadí hned za mateřské mléko. Žloutek je navíc přirozeným zdrojem vitaminu D, který v našich zeměpisných šířkách často chybí. Vyhazovat vejce kvůli drobné kosmetické vadě proto postrádá smysl.
Červená stopa ve vejci není důvodem k panice. Pokud vejce voní čerstvě, má čirý bílek a žloutek drží tvar, můžete ho bez obav použít v kuchyni. V době, kdy se cena jednoho kusu blíží sedmi korunám a tlak na omezení plýtvání je stále větší, je dobré mít jasno. Červená tečka je jen malá estetická nedokonalost, nikoli důvod, proč se vzdát kvalitní a nutričně hodnotné potraviny.