Ale ruku na srdce, víte, co se v tom hrnku skutečně odehrává z pohledu biologie a chemie? Čajový obřad totiž není jen o vůni a zahřátých dlaních. Je to precizně vyladěná chemická operace, která má za úkol srovnat vaše pocuchané nervy, stabilizovat hladinu cukru a nakopnout imunitu v době, kdy sluníčko prostě stávkuje a vitaminy z čerstvého ovoce jsou spíše vzácností.
Katechiny jako neviditelný štít proti oxidativnímu stresu
Pokud pijete pravý čaj, tedy nálev z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis), dostáváte do svého krevního oběhu koktejl látek, kterému kralují takzvané katechiny. Nejdůležitějším z nich je EGCG (epigalokatechin galát). V prosinci, kdy naše tělo bojuje s nedostatkem přirozeného světla a je pod neustálou palbou sezónních virů, fungují tyto látky jako neúprosný úklidový tým.
Oxidativní stres není jen prázdný pojem z reklam, ale reálné poškozování buněk volnými radikály, které se množí, když jsme unavení, ve stresu nebo vystaveni smogu ze zimních inverzí.
Katechiny mají fascinující schopnost tyto radikály neutralizovat dříve, než stačí napáchat škody na naší DNA. Katechiny mají schopnost modulovat imunitní odpověď a přímo zasahovat do komunikačních drah buněk. V praxi to znamená, že váš organismus dokáže na hrozící infekci reagovat pružněji a s menšími ztrátami na energii. To je důvod, proč se po šálku kvalitního zeleného nebo bílého čaje cítíme „čistší“ a vnitřně odolnější.
L-theanin: Přírodní lék na předvánoční úzkost
Možná si často kladete otázku, proč se po čaji cítíte diametrálně odlišně než po kávě. Zatímco káva vás dokáže „vystřelit“ vzhůru a po hodině nechat spadnout do ještě větší únavy, čaj nabízí stabilní, dlouhotrvající bdělost. Za tímto efektem stojí aminokyselina L-theanin. Tahle látka je v rostlinné říši naprostým unikátem a v čaji se vyskytuje v dokonalé symbióze s kofeinem, kterému u čaje říkáme tein.
Kofein v čaji je vázán na třísloviny, takže se do těla uvolňuje pomaleji a postupně. L-theanin k tomu přidává další úroveň: Podporuje tvorbu alfa vln v mozku, což jsou frekvence spojené se stavem hluboké, ale bdělé relaxace.
Výzkumy, o kterých píše například Biological Psychology, potvrzují, že tato kombinace zvyšuje schopnost soustředění a zároveň tlumí fyzické projevy stresu, jako je zvýšený tep nebo třes rukou. V předvánočním shonu, kdy se snažíme stihnout termíny v práci i nákupy dárků, je šálek čaje v podstatě legálním a bezpečným nootropikem, látkou pro lepší výkon mozku bez vedlejších účinků.
Čaj jako hráz proti zimní depresi (SAD)
Sezónní afektivní porucha (SAD), lidově známá jako zimní splín nebo zimní deprese, není jen výmyslem citlivějších jedinců. Je to přímý následek hormonální nerovnováhy způsobené nedostatkem denního světla, což vede k nadprodukci melatoninu (hormonu spánku) a nedostatku serotoninu (hormonu štěstí). Čajový rituál do tohoto temného procesu vstupuje hned dvěma způsoby.
Poprvé zasahuje čistě chemicky skrze flavonoidy, které chrání nervovou soustavu před záněty. Podruhé působí skrze psychologii rituálu. Psychologové se shodují, že opakující se rituály, spojené s teplem a specifickou vůní, vysílají do limbického systému mozku signály bezpečí a pohody. Pravidelné popíjení čaje statisticky významnou korelaci s nižším výskytem depresivních symptomů. Není to jen o tom, co pijete, ale že si na sebe uděláte těch deset minut klidu, kdy pozorujete páru stoupající z hrnku.
Estetika a teplo: Smyslový zážitek, který léčí
V prosinci trpíme takzvaným senzorickým hladem. Všechno kolem je šedé, studené a nevýrazné. Čajový rituál tento hlad sytí. Barva nálevu, od jiskřivě zlaté přes smaragdově zelenou až po temně rudou, stimuluje náš vizuální systém. Vůně, která se uvolňuje při zalití listů (tzv. „vůně probuzených listů“), aktivuje čichové receptory spojené s pamětí a emocemi.
Navíc nesmíme zapomínat na termoregulaci. Pití horkého nápoje v zimě zvyšuje vnitřní teplotu jádra, což vede k uvolnění svalového napětí. Často jsme v prosinci „stažení“ zimou, máme ramena u uší a dýcháme povrchně. Teplo z čaje, které se šíří od žaludku dál do těla, nás nutí k hlubokému výdechu a fyzickému uvolnění. V asijských kulturách se říká, že čaj „omývá srdce“. Z pohledu moderní vědy bychom spíše řekli, že optimalizuje autonomní nervový systém a vrací nás z režimu „bojuj nebo uteč“ do režimu „odpočívej a regeneruj“.
Jaký čaj zvolit pro různé fáze prosincového dne?
Aby byl váš rituál skutečně funkční, musíte zvolit správný typ nálevu. Dopoledne, kdy potřebujete srovnat myšlenky a nabrat sílu na celý den, je ideální japonská Matcha nebo vysokohorský zelený čaj. Matcha obsahuje nejvyšší koncentraci L-theaninu a katechinů, protože konzumujete celý rozemletý list.
Odpoledne, kdy už se světlo láme do tmy, sáhněte po tmavém Oolongu nebo Pu-erhu. Tyto čaje procházejí různou mírou oxidace a fermentace, což jim dodává zemité, ořechové nebo medové tóny. Tyto chutě jsou pro zimu přirozenější a mají schopnost prohřívat organismus hloubkově. Pu-erh navíc díky bakteriálnímu zrání napomáhá trávení tuků, což po vánočních večírcích oceníte více než cokoli jiného. Na noc pak rituál zakončete bylinným nálevem, například meduňkou nebo šípkem, které sice nejsou čajem v botanickém smyslu, ale skvěle doplňují celkovou péči o tělo.
Letos v prosinci neberte pití čaje jako rutinní doplňování tekutin. Udělejte z něj malý soukromý obřad. Sledujte, jak se lístky ve vodě rozvíjejí (čajoví mistři tomu říkají „tanec listů“), a vnímejte, jak se s každým douškem rozplývá napětí v celém těle. Je to ta nejlevnější a nejúčinnější terapie, kterou si můžete dopřát v pohodlí domova, a vaše tělo i mysl vám za ni v lednu poděkují.
