Co všechno lze objevit při jedné obyčejné procházce v deltě řeky Ebro v Katalánsku. Z rýžových polí okolo kanálu už značně slané řeky vylézají právě v tomto období každoročně tisíce raků, což je jen další příležitost pro místní rybáře, kteří je sbírají a dodávají na trhy. Cena za kilogram se tu pohybuje okolo 200 korun, a za tuto sumu se z něj také spolehlivě nakrmí tři lidé… a dobře.
Račí maso je totiž překvapivě lahodné. Jeho textura je jemná, má lehký mořský nádech a nasládlý podtón. Ani jeho příprava rozhodně není nic, co by mělo odrazovat náročností. Na klasické místní metodě vařením v osolené vodě s bylinkami (petržel, tymián, rozmarýn), česnekem a bílým vínem nejde nic zkazit. Jediné, na co je třeba brát zřetel, jsou humánní postupy. Raky se proto doporučuje nejprve zmrazit a teprve poté vařit. Někdo je doporučuje následně ještě dopékat s bylinkovým máslem, nicméně o chuťový zážitek nebudete ochuzeni, ani když tento krok vynecháte. Možná, že po prvním soustu také konstatujete, že je to taková o hodně lepší, jemnější kreveta.
Málo kalorií, hodně zdraví
Račí maso je nejen chutné, ale i zdravé. Obsahuje nízké množství tuku, je bohaté na bílkoviny, vitamín B a zároveň jde o zdroj minerálních látek, jako jsou zinek, měď a selen, které hrají významnou roli v imunitním systému a metabolismu. Račí maso je také velmi lehce stravitelné, ale přesto výživné.
Po zapátrání dokonce zjistíte, že není nesehnatelné ani u nás. Raci se chovají na specializovaných farmách, kde jsou kontrolovány podmínky pro jejich růst a život. Následně se dostávají do specializovaných obchodů a rybáren. V nabídce je mají i Makra nebo Kaufland. Ceny se liší, kilogram jde pořídit ale už za 400 korun. A pro ty, kteří se s raky vůbec nakupovat, mrazit a vařit nechtějí, je skvělým tipem si je koupit od Bonfoodu, který je dodává již předvařené v bílém víně.