Ceny se zvyšují všeobecně, ty školních obědů nejsou žádnou výjimkou. Ačkoli si jednotlivé školy cenu za oběd určují samy, plošnému navýšení v únoru loňského roku se nevyhnula žádná z nich. Přestože v kontextu celkových výdajů se průměrných 6 korun za oběd navíc může zdát jako zanedbatelná částka, mohou být právě ty tím důvodem, proč jsou obědy pro mnoho rodičů nad jejich možnosti.

Nejde jen o zasycení

Navíc pravidelné teplé obědy nejsou jen cestou, jak děti nakrmit. Jsou i způsobem, jak se děti socializují a nejsou vyčleňovány z kolektivu svých spolužáků a zlepšují svůj prospěch. Zvláště menší děti míří po obědě zpravidla do školní družiny, po obědě doma jsou, zejména ve vyloučených lokalitách, často bezprizorní a hrozí u nich zapojení do nevhodných aktivit.

Nechat děti hladovět, případně jim s sebou jen přibalit suchý rohlík, není správnou, a naštěstí ani jedinou cestou. Stát i různé neziskové organizace kladou čím dál větší důraz na tuto problematiku a potřebným jsou schopni zajistit obědy zdarma.

Zneužití nehrozí

Všechny obědy, které děti ve školní jídelně dostávají, jsou dotované. Plošné zavedení bezplatných obědů, bez ohledu na rodinnou ekonomickou situaci, které jsou praxí v některých zemích, by představovaly neúnosnou zátěž státního rozpočtu. O oběd zdarma mohou žádat oprávnění zájemci prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) či Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

Na projektu MPSV Obědy do škol se podílejí všechny kraje v ČR, ale aby měli na pomoc žáci nárok, musí do něj být zapojena i samotná škola. „Obědy do škol jsou klíčovým projektem, který jasně a cíleně pomáhá těm, kdo to potřebují nejvíce. Zajišťuje, aby děti z rodin ohrožených příjmovou chudobou vždy dostaly oběd, i když si ho jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Zájemci musejí podstoupit návštěvu na Úřad práce, kde jim vystaví Potvrzení o zapojení do operačního programu potravinové a materiální pomoci. V dřívějším systému měly na stravu zdarma nárok jen rodiny s děti od 3 do 15 let, které pobíraly dávky v hmotné nouzi. V poslední době došlo k rozšíření i o rodiny, které se nacházejí těsně nad hranicí hmotné nouze nebo se nacházejí v obtížné ekonomické situaci. O přidělení nároku na pomoc rozhodují jednotlivé kraje.

Důležitou součástí pomoci je, že prostředky nedostávají konkrétní rodiny, ale putují přímo do zapojených škol, aby se zabránilo možnému zneužití. Veškerá absence dítěte musí být řádně omluvena. V případě, že by dítě opakovaně zaplacené obědy nečerpalo, může být z projektu vyloučeno.

 

Přes 20 tisíc dostalo oběd zdarma

Druhou možností, jak příspěvek na školní oběd získat, jsou aktivity spojené s MŠMT, respektive jeho partnery. Jde například o neziskovou organizaci Women for Women, kde potřebné děti do projektu zařazuje přímo škola. Není tedy nutné žádné potvrzení od Úřadu práce.

Působnost je celorepubliková a začátek čerpání pomoci není omezeno na začátek školního roku, je možné dítě přihlásit kdykoli během školního roku, kdy se rodina dostane do finančních problémů. Děti jsou do projektu zařazovány zcela anonymně, takže nehrozí, že by se kvůli tomu stávaly terčem posměchu.

Statistiky projektu potvrzují, že zájem o dotované obědy neustále stoupá. Zatímco ve školním roce 2013/2014 bylo podpořeno kolem 370 žáků, v roce 2023 podpora ve výši 86,3 milionu korun zamířila téměř 21 000 dětí. Ne všechny prostředky pocházejí ze státních dotací, významnou část tvoří také dary od fyzických a právnických osob.

Různými způsoby pomáhají také místní organizace či obce. Zapátrejte po možnostech, které se v místě vašeho bydliště nabízejí.