Agent Jejího Veličenstva, muž s povolením zabíjet – a ještě větším povolením pít – se stal patronem jednoho z nejslavnějších koktejlů všech dob. Nešlo však o obyčejné Martini, jak si mnozí myslí. V Casino Royale z roku 1953 si Bond objednává zcela novou směs – a dává jí jméno podle ženy, která mu zamotá hlavu: Vesper Lyndové. Výsledný nápoj se stává symbolem elegance i preciznosti. A Světový den koktejlů je ideálním časem připomenout si právě tento nápoj, který má stylu na rozdávání.

Vesper: koktejl s tajemstvím

Recept zní jednoduše. Tři díly ginu, jeden díl obilné vodky (nikoli bramborové, jak Bond sám barmanovi jednou připomněl), půl dílu francouzského Kina Lillet. Protřepat s ledem, scedit do vychlazené sklenky a přidat citronovou kůru. Pije se zásadně protřepaný, nikoliv míchaný – což vyvolalo debaty napříč barmanským světem. Proč? Protože třepáním se koktejl zakalí. Ztratí tu křišťálovou jasnost, kterou má promíchaný nápoj. „Protřepaný koktejl se ochladí rychleji, ale nebude nikdy tak čirý,“ upozornil legendární mixolog David Augustus Embury ve své knize The Fine Art of Mixing Drinks. Ale Bond nikdy nešel podle pravidel.

Od prohibice po Hollywood

Koktejl jako kulturní fenomén se neomezuje na jediný drink. Je to styl života. Jeho zlatý věk započal během americké prohibice, kdy šejkry ukrývaly nekvalitní alkohol zamaskovaný šťávami, sirupy a bylinami. Nelegální rum, gin či whisky se tak staly nositeli chutí, které známe dodnes – Mojito, Sidecar nebo Tom Collins.

A pak přišla filmová éra. James Bond popíjející koktejly na luxusních jachtách nebo v hotelových barech se stal ztělesněním glamouru. Každý drink, který držel v ruce, nesl i podpis elegance, výjimečnosti a jisté dávky nebezpečí. Martini už nebylo jen nápojem.

Muž se zlatými játry

Ale pozor – být Bondem není tak zdravé, jak to vypadá. Podle britských vědců, kteří analyzovali všechny knihy Iana Fleminga, vypil Bond průměrně 92 jednotek alkoholu týdně. To je v přepočtu asi 46 piv. A v některých dnech dokázal zkonzumovat i 49 jednotek alkoholu denně. Z hlediska toxikologie je tedy spíše mužem se zlatými játry než s chladnou hlavou.

Světový den koktejlů je tedy ideálním momentem, jak vzdát hold nejen receptům, ale i samotné myšlence koktejlu – jako nástroje společenské magie. A pokud dnes večer sáhnete po šejkru a ginu – nezapomeňte. Protřepat, ale nemíchat!

Zdroj: Autorský text, Novinky, Hospodářské noviny