„Cokoliv škodí cévám, škodí i mozku. A platí to i obráceně,“ řekl neurolog dr. Aaron S. Lord, šéf neuro-kritické péče z NYU Langone Hospital – Brooklyn. Právě on se stal autorem doporučení, která se v odborných kruzích skloňují jako vzor pro tzv. neurovýživu.

Podle nedávných meta-analýz může správně nastavená strava oddálit kognitivní pokles o více než dekádu. Nejde přitom o žádnou dietu, nýbrž o kompozici potravin bohatých na flavonoidy, polynenasycené tuky, antioxidanty a vlákninu.

1. Divoké ryby

Dr. Lord nezastírá, že některé druhy považuje za zdraví prospěšnější. V jeho jídelníčku najdeme lososa a halibuta – ideálně z volného lovu. Tyto druhy totiž obsahují nejvíce DHA a EPA, dvou forem omega-3 mastných kyselin, které podporují myelinizaci (izolaci) neuronů a snižují zánětlivé procesy v mozkové tkáni.

2. Listová zelenina

Nejen špenát, ale i chřest nebo brokolice obsahují foláty, které jsou nezbytné pro správný metabolismus homocysteinu, jehož zvýšená hladina je rizikovým faktorem pro vznik Alzheimerovy nemoci. „Sůl přidávejte až na konci vaření, jinak zbytečně rozložíte vitamíny a minerální látky,“ připomíná odborník.

3. Rajčata

Rajčata obsahují lykopen – antioxidant, který snižuje oxidační stres v mozku o téměř 35 %.  A protože tuk zvyšuje vstřebatelnost lykopenu, doporučuje se je zakápnout trochou olivového oleje anebo též řepkového oleje.

4. Borůvky a vlašské ořechy

Borůvky obsahují totiž flavonoidy, které zvyšují plasticitu mozku. A co vlašské ořechy? Ty jsou podle Frontiers in Aging Neuroscience (2021) nejlepší volbou, pokud jde o poměr omega-3 ku omega-6. Váš mozek si je zamiluje ještě dřív, než si to uvědomíte.

5. Olej

Mononenasycené tuky obsažené například v extra panenském olivovém oleji nejen že podporují kardiovaskulární zdraví, ale přímo snižují riziko demence. Lord doporučuje používat olivový olej za studena – v dresincích nebo na závěr vaření. Nikoli na smažení.

Pokud hledáte všestrannou alternativu, kterou je možné použít za tepla i studena, lze doporučit vysoce kvalitní olej řepkový. „Řepkový olej svým složením nejlépe odpovídá výživovým doporučením odborných společností. Obsahuje méně nasycených mastných kyselin, které konzumujeme v nadbytku. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých je v naší stravě nedostatek a obsah omega 6 mastných kyselin přispívá k udržení jejich příjmu, což odpovídá jejich reálné konzumaci,“ upozorňuje český specialista na tuky a oleje, docent Jiří Brát.

6. Kurkuma a zázvor

Kurkumin, hlavní bioaktivní složka kurkumy, se už delší dobu zkoumá kvůli schopnosti zpomalovat ukládání amyloidních plaků, typických pro Alzheimerovu chorobu. Klíčem je přidat trochu černého pepře – piperin výrazně zvyšuje biologickou dostupnost.

Zázvor pak pomáhá zejména těm, kdo trpí duševní mlhou, protože zlepšuje prokrvení mozku a snižuje mírný zánět. Navíc chutná.

7. Káva a čaj

Kofein není jen stimulant. Je to také molekulární klíč k lepšímu soustředění. Polyfenoly v zeleném čaji navíc podporují činnost hippocampu – centra paměti. „Jen to nepřehánět,“ dodává Lord. „Nadměrný příjem kofeinu může vést k úzkosti a nespavosti. Mozek potřebuje i kvalitní spánek.“

8. Domácí popcorn

Zní to banálně, ale popcorn připravený bez másla a přiměřeně osolený je v podstatě celozrnná svačina plná polyfenolů a vlákniny. Navíc jde o výživnou, ale i chuťově uspokojivou náhradou za klasické snacky.

Zdroj: Autorský text, The New York Post, publikace ČTTP Tuky a oleje, Pub Med