První verzi aplikace představili na začátku června, a během sezony ji testovali s desetinou chmelařů na 28 místech. Výsledky testování jsou velmi slibné, a nyní se aplikace upravuje na základě zpětné vazby od uživatelů, aby zvládla obsloužit více než 2000 chmelnic v České republice.

Ivan Tučník, manažer udržitelnosti Plzeňského Prazdroje a vedoucí projektu PRO CHMEL, vysvětluje, že po loňském propadu sklizně je použití této aplikace více než aktuální.

Aplikace má pomoci pěstitelům optimalizovat zavlažování chmele, což je zvláště důležité v době, kdy až 80 % pěstitelů na Žatecku čelí nedostatku vody. Umělá inteligence v aplikaci zpracovává data z veřejných zdrojů a poskytuje konkrétní doporučení, jak efektivně zavlažovat. Tučník zmiňuje příklad pěstitelů v Lišanech, kteří díky doporučením zaznamenali až 40% nárůst výnosu oproti jiným plochám.

Díky aplikaci se pěstitelům dostane cenných informací o efektivním zavlažování konkrétní chmelnice. „Výzkum probíhá na šesti farmách a pracujeme s množstvím dat z veřejných zdrojů. Umělá inteligence určuje optimální zavlažovací potřeby pro konkrétní lokality. V případě nedostatku vody, což se týká až 80 % pěstitelů, aplikace spočítá potřebné množství vody,“ dodal Tučník.

Zájem o tuto aplikaci neomezuje hranice České republiky; jde o první svého druhu, který se zaměřuje na chmel. Přestože chmel není masivně významnou plodinou, investice do projektu dosáhly 17 milionů Kč, přičemž Microsoft podpořil počáteční fázi téměř pěti miliony korun. V současnosti již financování zajišťuje výhradně Plzeňský Prazdroj.

Jak upozorňuje Jiří Smetana ze žatecké firmy Arix, chmel, pěstovaný v Česku po více než tisíc let, je stále více ovlivňován klimatickými změnami a lokálními srážkami. Česká republika patří mezi světové lídry v produkci a exportu chmele, přičemž se pěstuje na 5000 hektarech, z nichž více než 80 % tvoří Žatecký poloraný červeňák, klíčová surovina pro plzeňské ležáky. V loňském roce Plzeňský Prazdroj zakoupil přibližně 880 tun chmele, což představuje zhruba 15 % české produkce.