Když venkovní teplota klesne pod mínus sedm stupňů, voda uvnitř bobulí krystalizuje, zatímco cukry, kyseliny a další aromatické látky zůstávají v tekuté formě. Během následného lisování se pak získává extrémně sladká, vysoce aromatická a koncentrovaná šťáva. Na výrobu jednoho litru ledového vína je přirozeně zapotřebí použít několikanásobek množství hroznů oproti klasické výrobě, což se následně projeví i v ceně výsledného výrobku.

Znalci pak chuť popisují jako bohatou a velmi intenzivní chuť s dlouhým dozvukem. Zajímavé je, že přestože je ledové víno obvykle velmi sladké, působí svěže a lehce, což zajišťuje harmonický a komplexní chuťový zážitek. Tento kontrast mezi sladkostí a kyselostí přirozenou pro vinnou révu vytváří jedinečnou chuťovou strukturu, kterou ocení i ta nejnáročnější klientela.

Favorit mezi ledovými víny

Ledové víno se vyrábí z různých odrůd hroznů, jako je Veltlínské zelené, Chardonnay, Gewürztraminer a dokonce i červený Cabernet Franc. Nejvíce ceněný je však Riesling. Oplývá vysokou kyselostí, která však v kontrastu se sladkými tóny funguje na výbornou a vínu dodává komplexní chuť. Riesling se ostatně ukazuje jako favorit mezi ledovými víny i ve vinařských soutěžích. Odrůda patří dlouhodobě k držitelům vítězných medailí. Metál z International Wine Challenge anebo Vinexpozískal Inniskillin Icewine z Kanady, ceněné je i ledové víno Dr. Loosen Riesling Eiswein a Weingut Wegeler.

Zároveň jde o odrůdu, která velmi dobře odolává podzimním nástrahám, výrobu tak provázejí nejmenší ztráty. Ty samozřejmě závisí na počasí v dané sezóně, nezřídka kdy lze ale využít jen 60 procent hroznů. Na výrobu jednoho litru ledového vína pak spotřebuje 5 až 10 kilogramů. Obě tato fakta pak dramaticky zvyšují náklady.

Finančně náročný, ale jedinečný zážitek

Konečná cena pro spotřebitele se ve výsledku pohybuje ve velmi širokém rozmezí 500 až 10 000 korun v závislosti na ročníku i věhlasu výrobce. Jen pro zajímavost, za nejdražší ledové víno na světě je obecně považováno za Nuits-St-Georges z vinařství Corton v Burgundsku, které bylo prodáno za úctyhodných 30 000 USD za láhev na aukci v Hongkongu v roce 2017. Při přepočtu na české koruny se tato částka pohybuje přibližně kolem 690 000 Kč (v závislosti na aktuálním směnném kurzu).

Další vysoce ceněné ledové víno je již zmíněný Inniskillin Icewine z Kanady. Jeho cena může dosahovat cen kolem 500 USD za láhev, což se při přepočtu pohybuje přibližně na 11 500 Kč. U speciálních edic však ceny mohou překročit i 1 000 USD, což je asi 23 000 Kč.

Z českých luhů a hájů

Pro ty, kteří ale zůstávají nohama na zemi, lze doporučit osvědčené české vinné producenty. I když se u nás výrobě věnuje jen střípek vinařů, spotřebitelé rozhodně nesáhnou vedle, pokud se spolehnout například na produkci Chateau Valtice.

„Jde o odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, které se nám zdají na výrobu ledového vína jedny z nejlepších a dobře odolávají extrémně dlouhému zrání na vinici. Bedlivě tak sledujeme jejich zdravotní stav. Která odrůda bude na tom zdravotně líp, tu necháme do prosince a budeme doufat, že přijdou mrazy,“ uvedl ředitel vinařství David Šťastný.