Některé výzkumy ukazují, že některé čajové sáčky mohou při zalití uvolňovat mikroplasty – nepatrné plastové částice, které se šíří do životního prostředí a mohou představovat zdravotní rizika. Tématem je rovněž přítomnost pesticidů, které se do čajů dostávají během pěstování, a při nadlimitních hodnotách představují další rizikový faktor. Je ale skutečně důvod k obavám?
Neviditelné, ale všudypřítomné
Podle studie z McGill University mohou čajové sáčky vyrobené z nylonu nebo polyethylentereftalátu při přípravě v horké vodě uvolnit nebezpečné částice. Vědci pozorovali, že jeden plastový sáček může do nápoje uvolnit až 11,6 miliard mikroplastů a 3,1 miliardy nanoplastů, což je mnohem více než množství plastů běžně obsažených v jiných potravinách, jako je například balená voda nebo sůl.
Mikroplasty přenášené z čajových sáčků mohou prý navíc vázat těžké kovy, které jsou přítomny v čajových lístcích, což riziko toxického účinku ještě zvyšuje. V pokusu na vodních blechách (Daphnia magna) tyto mikroplasty způsobily změny v chování a morfologii, což vědci interpretovali jako známky stresu a potenciálních toxických účinků. Přestože tyto výsledky ukazují rizika, přímý vliv mikroplastů na lidské zdraví zůstává nejasný, protože dlouhodobý výzkum expozice mikroplastům v lidském organismu dosud chybí.
Volba spotřebitelů
Ve světle rostoucího tlaku veřejnosti i tak přistupuje řada výrobců čajů k inovacím v oblasti obalových materiálů. Společnosti Sonnentor a Ahmad Tea se například snaží nahradit nylonové nebo PET sáčky přírodními materiály, jako je abaca (vlákno z banánovníku) nebo celulóza, které jsou biologicky rozložitelné. O skladbu sáčku se zajímá i Leros.
„Jako výrobce jsme povinni znát kvalitu materiálů. Dodavatelé nám informace poskytují, při každé dodávce ji deklarují certifikátem a my pravidelně před výrobou kontrolujeme shodu dle sjednané specifikace,“ uvedla za brand například Jana Wolfová.
Jinými slovy – výrobci tedy stále hledají cesty k ekologičtějším a zdraví šetrnějším alternativám.
Pro spotřebitele, kteří chtějí minimalizovat riziko expozice mikroplastům, a to i přestože se podle posledních analýz ukazuje na minimální rizika, se doporučuje vybírat čaje balené v sáčcích z přírodních vláken nebo sáhnout po sypaném čaji. SZPI a Ministerstvo zemědělství plánují další rozvoj monitorovacích systémů a zvýšenou podporu výzkumu v oblasti mikroplastů. Cílem je zajistit, aby spotřebitelé měli přístup ke kvalitním a bezpečným produktům, které neobsahují zdraví škodlivé látky
Větší hrozba?
Větším, ale možná méně diskutovaným nebezpečím, je přítomnost pesticidů. Většina čajů pochází ze zemí třetího světa, na které se nevztahují přísná regulativa platná v zemích EU. I když jsou vzorky čajů před vstupem na trh kontrolovány ze strany orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nelze tvrdit, že by byly všechny dodávky bez rizik. Nedávno byla zakázána šarže 130 kg čajů z Vietnamu kvůli vysokým hodnotám pesticidů, konkrétně v čaji Hoa Nhai Jasmine Green Tea. Tento čaj obsahoval pesticidy v koncentracích považovaných za škodlivé pro lidské zdraví.