Pokud se připraví poctivě, tedy z hlav, skeletů, jiker a mlíčí, vznikne koncentrát zdraví, který v sobě nese víc kolagenu než drahé doplňky z lékárny a víc jódu než průměrná mořská ryba z mrazáku. 

Rybí polévka není jen jídlo, ale je to funkční medicína v talíři, která nás má připravit na zbytek zimy. Pojďme se podívat, proč byste si letos měli přidat i druhou sběračku.

Kolagenový elixír pro vaše pojivové tkáně

Základem každé dobré rybí polévky je dlouhý vývar z kostí a hlav. Právě zde dochází k uvolňování rybího kolagenu, který je pro lidské tělo mnohem lépe vstřebatelný než kolagen hovězí nebo vepřový.  Rybí kolagen má menší molekulární hmotnost, což znamená, že se snadněji dostává skrz střevní bariéru do krevního oběhu. V prosinci, kdy naše klouby a vazy trpí vlhkým chladem a nedostatkem pohybu, je takový přísun aminokyselin (glycinu, prolinu a hydroxyprolinu) doslova balzámem.

Odborníci na výživu často zdůrazňují, že přírodní vývar obsahuje kolagen v jeho přirozené formě, doprovázený glykosaminoglykany. V rozhovoru pro odborný server Healthline se uvádí: „Dlouho tažené vývary jsou nejlepším zdrojem látek, které podporují integritu střevní výstelky a zdraví kloubů.“ Když k tomu připočtete vliv na kvalitu pleti v mrazivém počasí, stává se z polévky kosmetický salon v tekuté formě.

Jód a selen, palivo pro vaši zimní imunitu

Sladkovodní ryby, jako je kapr, sice nejsou tak bohaté na jód jako ty mořské, ale pokud polévku vaříte z celých hlav včetně štítných žláz ryb, dostáváte do těla nečekaně vysoké dávky tohoto minerálu. Jód je naprosto klíčový pro správnou funkci naší vlastní štítné žlázy, která v zimě řídí náš metabolismus a termoregulaci. Pokud je vám stále zima, může být rybí polévka tím správným „startérem“.

Kromě jódu je vývar plný selenu a zinku. Tyto minerální látky hrají zásadní roli v prevenci zimních depresí a úzkostí. „Látky obsažené v rybím mase a kostech jsou nezbytné pro neurotransmiterovou stabilitu v mozku,“ vysvětluje se v odborných textech zaměřených na psychoneuroimunologii. Jedna porce polévky tak dokáže pokrýt podstatnou část denní potřeby látek, které nás drží v psychické pohodě i během nejkratších dnů v roce.

Jikry a mlíčí, superpotravina, kterou se učíme znovu jíst

Mnoho lidí se jikrám a mlíčí v polévce vyhýbá, což je z hlediska biologie obrovská škoda. Jde v podstatě o koncentráty života. Jikry jsou nabité vitamínem D, který nám v prosinci chybí víc než cokoli jiného, a také omega-3 mastnými kyselinami (EPA a DHA). Tyto tuky jsou protizánětlivé a chrání naše srdce před náporem stresu a těžkého jídla.

Mlíčí je zase bohaté na fosfor a nukleové kyseliny, které podporují regeneraci buněk. V tradiční české kuchyni se tyto suroviny vždy cenily. „Vnitřnosti ryb jsou nejcennější částí úlovku, kterou jsme v moderní stravě trestuhodně opustili,“ říká Marie Klánská, pamětnice staré kulinární školy. Rybí polévka nám tak vrací na stůl suroviny, které jsou biologicky mnohem hodnotnější než samotné svalové maso, tedy filé.

Jak uvařit polévku, která skutečně léčí?

Aby polévka splňovala parametry „superpotraviny“, musí být připravena s respektem k surovině. Rybí hlavy je potřeba zbavit žáber, které bývají hořké, a oči také raději vyjmout. Důležité je polévku nevařit klokotem, ale nechat ji jen lehce „táhnout“, tzn. táhnout vývar pod bodem varu. Tím zajistíte, že se nezničí jemné omega-3 mastné kyseliny a kolagen se uvolní v té nejkvalitnější formě. Ideální je vařit ji v pomalém hrnci.

Nezapomínejte na kořenovou zeleninu. Celer, petržel a mrkev dodají polévce vlákninu a další minerální látky, které vytvoří s rybím základem dokonalou synergii. A pokud do polévky přidáte špetku muškátového oříšku, podpoříte trávení tuků, což se u štědrovečerní tabule víc než hodí.

Tradice, která má vědecký smysl

Rybí polévka je důkazem, že naši předkové měli hlubokou intuici. Věděli, že před smaženým jídlem je potřeba tělo zahřát a vyživit lehce stravitelným, ale nutričně nabitým pokrmem. Letos tedy k polévce přistupte s novým respektem. Není to jen „voda s masem“, je to tekuté zdraví, které vám pomůže přečkat zbytek zimy v lepší kondici, s pevnějšími klouby a odolnější imunitou. Přejeme vám dobrou chuť a pevné zdraví.