Jak už v průběhu letošních povodní uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ), odběr vzorku vody ze studny má smysl provést až s určitým časovým odstupem od proběhlé povodně. Podle SZÚ musí nejprve dojít k opadnutí povodňové vlny, odstranění nánosů bahna, ale také k poklesu zvýšené hladiny spodních vod. Odběr vzorků vody bez dodržení časového odstupu od proběhlé povodně totiž způsobí, že výsledky kvality vody budou zcela zkreslené.

Kontaminovaná voda ve studních, pokud je používaná jako voda pitná, může samozřejmě představovat zdravotní riziko – zdravotníci už ostatně letos v souvislosti s povodněmi evidují na severní Moravě jeden případ leptospirózy. Právě (ale nejen) leptospiry mohou být přítomny jak v povodňové vodě, která splachuje výkaly, tak v bahně a usazeninách, a to i po zaschnutí.

Jak při obnově kvality vody ve studních postupovat, lze najít na stránkách Ministerstva zdravotnictví (MZ) v dokumentu „Postup při sanaci studní postižených povodněmi“, přičemž postup je v některých bodech odlišný u vrtaných a kopaných studní. Na závěr je pak nutné provést laboratorní analýzy kvality vody. K tomu přitom připravuje MZ materiál k možnému provedení bezplatné hygienické kontroly, pokud ovšem na tyto účely vyčlení potřebné finance Vláda ČR.

9 z 10 studní neprojde

Bohužel i bez vlivu povodní nesplňuje podle statistik více než 90 procent vody ze studní parametry pitné vody podle norem SZÚ. To sice neznamená, že taková voda představuje zdravotní riziko, může třeba jen obsahovat vyšší než v normě pro pitnou vodu povolený obsah železa. Podle rozborů vodohospodářských společností, které takovou službu pro majitele studní poskytují, je nicméně voda za studní často kontaminovaná nadlimitním množstvím bakterií, a to i těmi pro lidský organismus nežádoucích, jako je mediálně známá E. coli. Druhým nejčastějším kontaminantem vody v domovních a zahradních studních jsou dusičnany, které se do vody dostávají především splachem z polí a prostřednictvím odpadních vody vypouštěných z průmyslových podniků.

Voda ze soukromých studní přitom nepodléhá žádné pravidelné kontrole a nenařizuje to zatím ani žádný zákon. Alespoň jednou ročně je proto žádoucí její složení zkontrolovat, za optimální období se přitom považuje jaro, poté, co odtaje sníh, který může být také zdrojem kontaminantů. V letošním roce, právě kvůli proběhlým povodním, je ale ještě více žádoucí provést rozbory vody ve studních právě nyní, na podzim. Rozbory si lze udělat v zásadě u jakékoli vodohospodářské společnosti, která distribuuje a čistí vodu v příslušném regionu, nebo u státních podniků Povodí.