Podle průlomové studie publikované v časopise Scientific Reports v roce 2017 je houbička na nádobí skutečným rezervoárem bakterií. Množí se tu i miliony mikroorganismů. Při vědecké analýze se ukázalo, že na každém centimetru čtverečním může být až 54 miliard bakterií, což je 200 000krát více než na prkénku záchodu. Nejde jen o běžné bakterie, ale o patogeny, které mohou způsobit vážná onemocnění, jako jsou průjmy, záněty střev nebo i těžké infekce.

Mezi nejčastěji nalezené bakterie patřily Moraxella osloensis, Escherichia coli (E. coli) a Salmonella enterica, které jsou známé svou schopností způsobovat gastrointestinální infekce. Tyto bakterie přežívají díky vlhkému prostředí a zbytkům jídla, které poskytují dostatek živin pro jejich rychlý růst.

Maximálně týden

Odborníci na hygienu již dlouhodobě varují před nebezpečím spojeným s používáním kuchyňských houbiček. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by měly být houbičky měněny každých 5 až 7 dní, a to i tehdy, pokud vypadají čistě. Mikroorganismy se totiž usazují v pórech houbičky a nejsou viditelné pouhým okem.

Houbičku nestačí vymáchat pod proudem tekoucí vody v saponátu. Ideální je ji ale vyvařit. Doporučovaným tipem je i dezinfekce houbičky v mikrovlnné troubě. Houbičku jednoduše namočíte a následně ji ohřejete v mikrovlnné troubě na vysoký výkon po dobu 1-2 minut. Tím lze zničit až 99,9 % bakterií. Výzkumu publikovaný v International Journal of Food Microbiology však varoval, že takto vyčištěné houbičky jsou trvale strukturálně poškozeny, což může podporovat opětovné množení patogenů. To ve výsledku znamená, že postup nejde opakovat často, lze jím však životnost houbičky prodloužit.

Raději kartáč

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je pravidelná výměna houbiček a údržba kuchyňské čistoty klíčová pro prevenci infekcí. Hygienici doporučují, aby se při mytí nádobí používaly kartáče nebo hadříky, které lze snadněji čistit a dezinfikovat. Kartáče mají méně porézní strukturu, a tudíž jsou méně náchylné na zachytávání bakterií.

V případě prevence rizik používání vhodných materiálů při úklidu kuchyně je potřeba zmínit i riziko křížové kontaminace. Bakterie se mohou na houbičkách snadno usadit, zejména pokud přicházejí do kontaktu se syrovým masem nebo kontaminovanou zeleninou. Když pak houbičku následně používáte k čištění různých povrchů nebo nádobí, bakterie se mohou snadno přenést na čisté talíře, příbory nebo pracovní plochy. Ideální je mít proto několik houbiček, které jsou určeny pro různé úkoly. Například jednu houbičku na mytí nádobí, druhou na utírání kuchyňských povrchů a třetí na čištění syrového masa nebo ryb.