Zdravý životní styl

KALORICKÉ TABULKY V PRAXI: MĚJTE PŘÍJEM POD DOHLEDEM!

24.01.2023 | I když se nám tvůrci všech možných diet snaží prodat myšlenku, že hubnutí je otázkou striktního dodržování velmi omezeného směru stravování, které je podmíněno vyřazením celé škály potravin, zastánci kalorických tabulek to vidí jinak. V případě plného zdraví není nutné z jídelníčku vyřazovat v zásadě nic a hubnutí se i tak dostaví, pokud jsou tedy tabulky správně nastavené. Jde jen o to dodržet jednoduchou rovnici: kalorický příjem musí být nižší než výdej.

SPECIALISTKA NA TRVANLIVÉ POTRAVINY J. PLESKAČOVÁ: TIPY NA SKLADOVÁNÍ

19.01.2023 | Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

POLSKÉ POTRAVINY SE OPĚT DOSTÁVAJÍ KE SLOVU: DŮVOD? CENA!

16.01.2023 | Potraviny původem z Polska, které se vyznačovaly nižší cenou a ruku v ruce i sníženou kvalitou, se opět dostávají do popředí. Spotřebitelé, zvlášť ti z pohraničních oblastí, se shodují na tom, že v sousední zemi, která proslula mimo jiné i značnými potravinovými skandály, lze nakoupit i o 40 procent levněji. Důvodem je nulové DPH na vybrané druhy potravin, které chce polská vláda nadále udržet. Ovšem, otázkou je, za jakou cenu…

ZA KOLIK BUDOU SVAČIT A OBĚDVAT DĚTI? ZDRAŽENÍ TÉMĚŘ O ČTVRTINU!

05.01.2023 | Školní jídelny budou moci od 1. února zdražit cenu hlavní jídla o 20 procent proti nynějším cenám. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny budou moci jídelny zvýšit až o 30 procent. Umožní jim to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství (MŠMT) a která vyjde ve Sbírce zákonů.

BRAMBORY AŽ NA POSLEDNÍM MÍSTĚ: VYKOUZLETE SKVĚLOU PŘÍLOHU Z JINÝCH DRUHŮ ZELENINY

30.12.2022 | Brambory jsou bezesporu nejoblíbenější přílohou Čechů. Přesto to nemusí být automaticky ony, co na talíři obsadí místo vedle pečeného kuřátka, steaku anebo ryby. Podobným způsobem lze totiž připravit širokou škálu druhů zeleniny. Kromě toho, že máte příležitost objevit nové chutě, které vás dost možná mile překvapí, máte možnost naučit se používat i alternativy s nižším obsahem sacharidů, a naopak vyšší koncentrací výživových látek.

HYGIENICI SE ZAMĚŘILI NA KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH: SMUTNÉ VÝSLEDKY KONTROL

27.12.2022 | Při říjnových kontrolách hygieniků zaměřených na dodržování zákazu kouření a prodej alkoholu nevyhověla třetina navštívených restaurací a klubů. Na společné kontrolní akci nazvané Alkohol, drogy a mládež 2022 se podílela také policie, celníci a Česká obchodní inspekce. Sekce hlavní hygieničky ministerstva zdravotnictví o výsledcích dnes informovala na twitteru.

TŘETINA LIDÍ JÍ JEN ZÁKLADNÍ POTRAVINY, NA ZBYTEK CHYBÍ PENÍZE

17.12.2022 | Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10.000 korun.

ZÁZRAK JMÉNEM KOMBUCHA: PRAVDA, NEBO MÝTUS?

02.12.2022 | Na první pohled není v regále s dalšími nápoji ničím zvláštní – další limonáda v řadě. Cena dává tušit, že bude patřit asi k těm kvalitnějším. Ale podíváme-li se na způsob výroby, zjistíme, že má ke klasické limonádě opravdu daleko. Proč si ji pak svět tak zamiloval?

KOMENTÁŘ ODBORNÍKA: PROČ SI FAZOLE MŮŽETE DÁT KDYKOLI?

01.12.2022 | Fazole jsou velmi oblíbenou ingrediencí veganských a vegetariánských pokrmů, jelikož jsou dokonalým zdroj rostlinných bílkovin. Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu, a díky vysokému množství rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou např. vhodnou přílohou pro „masožravce“, kteří naopak nezařazují do svého jídelníčku dostatečné množství zeleniny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.