TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 Jana Čiháková

Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

29. ročník soutěže Chléb roku proběhl tradičně v rámci Dnů chleba 14. června v Pardubicích. Kromě vlastní soutěže jde o největší tuzemské setkání pekařů a dodavatelskými firmami a dalšími zájemci o dění v oboru. Na výstavišti IDEON probíhá výstava firem dodávajících suroviny, stroje a zařízení pro pekárny, seminář, diskusní fórum a samozřejmě výstava všech chlebů přihlášených do soutěže. Symboliku a význam chleba podtrhuje jeho svěcení, kterého se letos ujal římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik, mediálně známá celebrita mezi kleriky. Netrpělivě očekávaným vrcholem dne je pak vyhlášení výsledků soutěže a předání cen.

5 VÍTĚZŮ, 20 OCENĚNÝCH

Soutěž Chléb roku probíhá v pěti kategoriích: CHR 900-1 200 g, CHR 500-800 g, Chléb bez hranic, Novinka roku a Chléb mladých. Zatímco u prvních dvou kategorií jde o souboj klasických chlebů (obvykle typu Šumava), Chléb bez hranic dává prostor pro výrobky s méně tradičními a novými recepturami, s pestrou škálou použitých surovin, ingrediencí a různých tvarů. Do kategorie Novinka roku se mohou přihlašovat chleby, uvedené na trh v období posledních 12 měsíců. Tyto 4 kategorie posuzují profesionální komisaři, tu poslední (Chléb mladých) hodností studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice. Pro výrobce jde o důležitý signál, jak jejich chleby chutnají nastupující mladé generaci spotřebitelů, která bude určovat poptávkové trendy.

Ještě před soutěží musí 20 profesionálních komisařů projít proškolením a poté certifikací na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Soutěž (s výjimkou kategorie Chléb mladých) probíhá dvoukolově. Nejprve dojde k rozlosování komisařů (1 kategorii v prvním kole hodnotí 5 komisařů). Dalším prvkem garantujícím objektivitu soutěž je dodání anonymních vzorků chleba (vždy jen pod „startovacími“ čísly). Každý komisař přiděluje body za jednotlivé parametry podle propozic (Vzhled, tvar, objem ● Kůrka, barva ● Vůně ● Střídka ● Chuť). Zpracování výsledků pak určí pět finalistů, kteří postoupí do druhého kole. Zde je hodnotí všech 20 komisařů. Při závěrečném ceremoniálu získá ocenění „Chléb vynikající kvality“ všech pět finalistů ve 4 kategoriích, poté je vyhlášen vítěz.

KRITÉRIA HODNOCENÍ

U chleba se nejprve hodnotí celkový vzhled, tvar a barva. Pokud jde  o posuzování „klasického“ chleba (v tomto případě  kategorií Chléb roku 500-800 g a CHR 900-1200 g), tak by kůrka měla být bez trhlin, popraskání a měla by mít kaštanově hnědou barvu, na rozdíl od speciálních druhů chleba, kde je popraskání naopak žádoucí a vytváří rustikální image výrobku (v soutěži se chleby tohoto typu vyskytují především v kategoriích Novinka roku a Chléb bez hranic).

Po zhodnocení vzhledu, tvaru a barvy se chléb rozkrojí napůl, nejlépe vroubkovaným ostrým nožem, a posuzuje se především střída, která by měla být stejnoměrně pórovitá bez různě velkých dutin. Nežádoucí je samozřejmě střídka sražená, za kterou jdou „body“ výrazně dolů.

Poté se přechází k vůni chleba. Nejlepší, a komisaři preferovaný způsob je, vzít si jednu polovinu rozkrojeného bochníku, několikrát ji pořádně zmáčknout a přičichnout. Vůně by měla být typická chlebová, většinou je vzorek cítit po kmínu, který se do chleba přidává. Neměly by se vyskytovat různé (rušivé) zápachy, které signalizují chyby v technologii výroby.

S chutí chleba je to dost podobné. Jen je potřeba zdůraznit, že se u krajíce chleba hodnotí především střídka chleba: nikoliv kůrka, která svým vypečením výrazně mění chuť. Chuť chleba by měla být opět příjemná, typicky chlebová po použitých surovinách a rozhodně by neměla být například mdlá, nakyslá nebo jinak atypicky výrazná.


Mohlo by vás zajímat

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.