SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 Drůbežářský závod Klatovy

Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Obecně známé pravidlo říká, že jídlo činí 80 % úspěchu a pohyb pouze 20 %. Proto se v novém roce zaměřte na komplexnost vašeho jídelníčku, pokud se chcete udržet v kondici, a soustřeďte se spíše na přirozený pohyb v duchu svižných procházek nebo plavání. 

Drůbežářský závod připravil čtyři recepty s kuřecím masem na chutné a nutričně bohaté saláty! Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení, ve srovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší zastoupení hodnotných a lehce stravitelných bílkovin. 

Tím se skvěle hodí do většiny redukčních jídelníčků. Navíc je velmi oblíbené i mezi těmi nejvybíravějšími strávníky. Obsahuje vitamin B6, niacin, fosfor a již záměnné bílkoviny. Nechte si chutnat!

LEHKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM A VEJCI BOHATÝ NA BÍLKOVINY

Ingredience: 

2 prsní řízky

1 salátová okurka, 

3 vejce, 

2 hrsti naklíčených semínek dle chuti, 

1 balení cherry rajčátek, 

1 avokádo, 

sůl, pepř, sladká nebo chilli paprika na dochucení, 

panenský olivový olej, 

šťáva z ½ limetky, 

balsamico.

Postup: 

1/ Připravte si kuřecí maso, které okořeňte sladkou paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka na ní opečte celý steak. Potom stáhněte plamen, podlijte troškovu vody a přiklopte pokličkou, nechte maso chvíli dusit. 

2/ Mezitím si v menším kastrůlku uvařte vajíčka „na hniličko“. 

3/ Nakrájejte okurku na kolečka a cherry rajčátka na půlky. Do větší mísy vyskládejte na kousky nakrájené maso, uvařená vajíčka a nakrájenou zeleninu. 

4/ Vše zakápněte olivovým olejem, balsamicem a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem a dozdobte naklíčenými semínky.

SALÁT WALDORF S KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 

2 prsní řízky

4 polévkové lžíce jablečného vinného octa, 

40 gramů medu, 

110 gramů opražených pekanových ořechů, 

400 gramů hroznového červeného vína, nejlépe bez pecek, 

2 kusy řapíkatého celeru, 

1 kus jarní cibulky, 

Mix listových salátů, 

1 jablko, 

1 granátové jablko, 

100 g sýra s modrou plísní, 

sůl, pepř, olivový olej a medová hořčice na dochucení.

Postup: 

1/ Kuřecí maso očistěte a zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Osolte a opepřete. Pro zachování šťavnatosti po vytvoření krusty podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a ještě na chvilku stáhněte plamen, maso bude si zachová šťávu.

2/ Listy salátu natrhejte na menší kousky a dejte do mísy. Jablko nakrájejte na tenké plátky, granátové jablko rozpulte a vyberte semínka. Do salátu přidejte filírovaná steak, jablka a kousky modrého sýra. 

3/ Vinný ocet smíchejte s medem a trochou horké vody, můžete přidat i medovou hořčici, lehce osolte a opepřete. Salát zalijte medovou zálivkou a dozdobte pekanovými ořechy.

THAJSKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 

2 prsní řízky 

½ salátové okurky, 

1 červená cibule, 

140 g mungo klíčků, 

5 listů z hlávkového salátu, 

chilli paprička,

čerstvý koriandr, sůl a pepř

olivový olej, 

sezamová semínka. 

Na zálivku: 

1 lžíce arašídového másla, 

citronová šťáva, 

1 lžíce kari pasty  

Postup: 

1/ Kuřecí prsa potřete olejem. Rozpalte pánev a maso na ní dozlatova opečte. Na konci ho vyjměte a jemně posolte a opepřete.

2/ Zatímco se kuře opéká, nakrájejte si okurku, cibuli a papričku. Roztrhejte listy salátu na menší kousky. Vše promíchejte. Navrch přidejte mungo klíčky, lístky koriandru nebo petrželky s olejem a citronovou šťávou. V misce promíchejte ingredience na zálivku; kari pastu přidávejte postupně – kolik jí tam dáte, záleží na její pálivosti. Maso nakrájejte na tenké proužky a přidejte navrch salátové směsi. Zakápněte polovinou zálivky a zbytek nechte v misce, aby si každý mohl posloužit sám podle chuti. Dozdobte sezamovými semínky.

VIETNAMSKÝ SALÁT S TRHANÝM KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 

1 větší kuřecí prso  (nebo zbytek pečeného kuřete), 

hlávkový salát, 

1 mrkev, 

½ červené papriky, 

sojové výhonky, 

1 malá cibule; 

Na zálivku: 

3 stroužky česneku, 

1 malá chilli paprička, 

4 lžíce balsamica, 

2 lžíce olivového oleje, 

8 lžic citronové šťávy, 

3 lžíce javorového sirupu, 

sůl, čerstvý koriandr, máta a sezamová semínka, 

limetka.

Postup

1/ Kuřecí maso uvařte metodou sous-vide doměkka, nebo dlouho pečte přiklopené a osolené v troubě podlité vodou na nízký stupeň, potom by mělo jít snadno roztrhat vidličkou. Na zálivku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno, chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte se zbylými surovinami dohladka.

2/ Hluboký talíř vyložte natrhanými listy ledového salátu. Mrkev očistěte a nastrouhejte na nudličky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na nudličky, maso natrhejte na jemné proužky. Promíchejte se sójovými výhonky a zálivkou. Naporcujte je na talíře s ledovým salátem.

3/ Bylinky natrhejte nebo nasekejte nahrubo a zasypte jimi salát spolu se sezamovými semínky a smaženou cibulí. Můžete podávat s limetkou vedle, aby si každý mohl salát dochutit podle sebe.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.