30.10.2023 Jana Čiháková
Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
Budete potřebovat:
1 litr vývaru, 5 stroužků česneku, 3 lžíce másla na zjemnění, 4 lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 150 gramů strouhaného sýra typu chedar nebo gouda
Postup:
Vývar na plotýnce zahřejte a přiveďte k varu, přidejte do něj prolisované stroužky česneku a poté snižte teplotu. Na druhé plotýnce si v kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte si hladkou jíšku. Tu poté rozřeďte vodou, anebo vývarem a nechte provařit asi 15 minut. Do polévky vlijte víno a nechte odpařit alkohol, poté vsypte sýr, který nechte rozpustit. Nakonec vše promíchejte, při podávání můžete zjemnit lžící zakysané smetany.
Budete potřebovat:
1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 cm zázvoru, 2 lžíce kimči, 500 ml vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce chilli pasty, 1 balení ramen nudlí, sezamová semínka
Postup:
Nejprve si uvařte celé vejce, bude potřebovat asi 6 minut. V hrnci si rozehřejte olej, orestujte na něm strouhaný zázvor, přidejte kimči včetně šťávy a vše zalijte vývarem. Poté dochuťte sójovou omáčkou a chilli pastou, vše nechte provařit.
Nudle uvařte ve vroucí vodě a následně sceďte. Poté je naservírujte do talířů, přelijte vývarem, zasypejte semínky, a nakonec ozdobte vejcem.
Budete potřebovat:
3 kusy řapíkatého celeru, 400 g arašídového másla, 1 šalotku, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr kuřecího vývaru, 100 ml smetany na vaření, červený pepř, citronovou šťávu, hrst arašídů,
Postup:
V rendlíku nechte rozpustit asi dvě lžíce másla, přidejte šalotku, a nakonec i krájený celer. Směs zaprašte moukou a pomalu do ní vlévejte vývar, poté teplotu snižte a po dobu dvaceti minut vařte. Provařenou směs vymixujte pomocí tyčového mixéru dohladka.
V pánvi si rozpusťte zbylé arašídové máslo a pomalu do něj vmíchávejte vymixovanou směs. Přidejte smetanu, koření, citronovou šťávu a nechte provařit. Podívejte s praženými arašídy.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?
19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.